نظریه های انطباق با محیط
1.نظریه بوم شناسی جمعیت: زمانی که یک سازمان در یک شرایط خاص محیطی به طور موفقیت آمیزی عمل می کند. قادر به انطباق با شرایط در حال تغییر نیست . در نتیجه توسط شرکت های دیگر خریداری شده و یا ورشکست می شوند.تحقیقات انجام شده در حمایت از این نظر ناکام شده اند.
2.نظریه نهاد گرایی: این نظریه عنوان می کند که سازمانها با تقلید از سایر سازمانهای موفق با شرایط در حال تغییر محیطی انطباق پیدا کنند.
- دیدگاه انتخاب استراتژی : سازمانها نه تنها با محیط در حال تغییر انطباق پیدا می کنند بلکه فرصت و قدرت شکل دهی مجدد محیط خود را نیز بدست می آورند . این دیدگاه به دلیل تاکید ویژه بر قدرت انتخاب مدیران در تصمیمات استراتژیک به عنوان دیدگاهی مسلط در مدیریت استراتژیک مطرح است. استدلال این دیدگاه مبتنی بر اینکه انطباق یک فرایند پویاست با دیدگاه نظریه یادگیری سازمانی تناسب دارد.
4.نظریه یادگیری سازمانی: سازمان به طور تدافعی با محیط در حال تغییر تطابق پیدا کرده و از دانش به طور تهاجمی جهت بهبود تناسب بین سازمان و محیط بهره می گیرند .این نظریه دیدگاه انتخاب استراتژیک را گسترش می دهد و افراد را در تمام سطوح سازمان شامل شده و آن ها را در ارائه پیشنهاد و ورود به عرصه تصمیمات استراتژیک یاری می کند.
رویکرد های سازمان نسبت به محیط
هر شرکتی می تواند دو روش را نسبت به محیط در پیش گیرد :
-روش واکنشی : در این روش ،شرکت استراتژی خود را متناسب با وضع محیط تغییر می دهد. براساس اصل ثاتیرپذیری یا جبر محیطی ،وظیفه مدیریت سازمان تعیین استراتژی است که دارای بیشترین تناسب نیروهای محیطی باشد. این روش رویکرد متداول توسعه استراتژی است .
– روش فعال و پیشگیرانه : در این روش ، شرکت تلاش می کند وضع محیط را در جهت منافع خود تغییر دهد. براساس اصل تاثیرگذاری ،سازمان ها تسلیم نیروهای موجود در محیط نمی باشند. آن ها می توانند از طریق اتحادهای استراتژیک ذینفعان تبلیغات ائتلاف های سیاسی و روش های دیگر تا حدود محیط خود را شکل دهند.
ابزارهای تجزیه و تحلیل محیط خارجی سازمان
1.روش لایه های محیطی :در این رویکرد محیط های دور صنعت و عملیاتی بررسی می شوند .
2.تحلیل موقعیت یابی رقابتی: به عقیده ثروت،موقعیت یابی بازی بسیار متداول رقبا در بازار است . ماتریس گروه مشاوره بوستون و ماتریس مک کینزی دو روش محبوب موقعیت رقابتی هستند.
3.تحلیل نیروهای پیشران محرک: تجزیه و تحلیل نیروهای پیشران راهی برای درک و شناخت تغییرات سطح صنعت است .اصلاح نیرو به طیف گسترده ای از رویدادها روندها اشاره دارد که برآینده سازمان تاثیر می گذارد .نیروهای پیشران نیرو های قابل توجه و اساسی ای هستند که رویداد ها روندها را در یک جهت مشخص هدایت می کنند.
4.تحلیل رخداد و سیر زمانی : مجموعه ای از تکنیک های به هم مرتبط است که ترتیب زمانی رخدادها را به صورت تصویری نمایش می دهد.
- تحلیل ترکیبی صنعت: در این تکنیک تحلیل محیط دور و تحلیل صنعت با هم آمیخته شده و چارچوب تحلیلی جدیدی فراهم می شود . منطق تکنیک این است که سازمان و صنایعی که درآن فعالیت می کنند ،محاط در محیط گسترده تری هستند که به صورت معناداری رقابت پذیری آنها تحت تاثیر قرار می دهد.
6.پیش بینی تکنولوژی : به دنبال ارائه اطلاعاتی در خصوص جهت گیری و نرخ تغییرات تکنولوژیکی و پیامدهای عملیاتی ،اکولوژیکی سیاسی و اجتماعی آن است و اطلاعات حاصله در سطح دولت برای خط مشی گذاری و در سطح صنعت برای پیش بینی تغییرات در محصولات فرایندها و بازار بکار می روند.
7.نظرات خبرنگاران: شامل استفاده از مشاوره گسترده با متخصصین خبرگان در قالب روشهای دلفی ، استفاده از گروه های کانون و سایر تکنیک های مشارکتی می باشد.
8.پیش بینی روند :عبارت است از تعمیم داده های کمی به آینده که نیازمند تخمین و بررسی تغییرات در طول زمان است.
- قیاس تاریخی : برای پیش بینی تغییرات تکنولوژی از طریق مقایسه و بررسی مسیر تغییرات در تکنولوژی های مشابه است.
- سناریوها : با وجود اینکه سناریو ها به شدت تابع پیشگویی نیستند،اما تکنیک خوبی برای پیش بینی تکنولوژی هستند.
11.تحلیل ریخت شناسی : بعضا به یک اختراع سازمان یافته اشاره دارد که با تعیین اهداف مورد نظر آغاز می شود .
- مدلسازی شبیه سازی و بازی: مدلسازی شرایط دنیای واقعی، شبیه سازی سیستم های پویا و پیچیده و به نمایش گذاشتن بازی تغییرات تکنولوژی از روش هایی است .
- درخت ارتباط : از سلسله مراتب تفصیلی از روش های دستیابی به آینده خاص.
- دیدبانی : این روش که معمولا با عنوان پایش محیطی و یا دیدبان تکنولوژی شناخته شده است.روشی برای پیش بینی تغییرات تکنولوژی که برای ارائه نتایج سودمند نیازمند طرح سوال خاصی نمی باشد .
15.محرک های خلاقیت : مسلما درک و گسترده آینده تکنولوژی مستلزم استفاده همزمان تحلیلگران از دو نیمکره ذهن خود می باشد.