ماهیت بررسی محیط خارجی
1.محیط کلان «دور»
2.محیط وظیفه ای یا عملیاتی«نزدیک»
3.محیط داخلی
محیط کلان
محیط کلان شامل عوامل نیروهایی است که تاثیر غیر مستقیم و بلند مدت بر سازمان و محیط خرد آن دارد میحط کلان شامل 4 بخش اصلی می باشد:
1.محیط اقتصادی 2. محیط تکنولوژیک 3.محیط سیاسی-حقوقی4.محیط اجتماعی-فرهنگی.
بعد از جنگ جهانی دوم تغییر و تحول تکنولوژیک نوعی «تندباد تخریب خلاق» ایجاد کرده یکی از اثرات مهم تکنولوژی به وجودآمدن محدودیت های ورود است. که می تواند یک ساختار صنعتی کلا از بین برده و یا ساختار جدید را ایجاد کند . برخلاف تغییرات سریع محیط تکنولوژیک تغییرات در متغیر های اجتماعی به کندی صورت می گیرد .شش روند حاکم بر محیط فرهنگی -اجتماعی :
1.افزایش آگاهی های افراد
2.توجه بازار به سمت شهروندان سالخورده
3.کاهش بازار انبوه و رشد بازارهای گوشه ای یا فرعی
4.شتاب گرفتن زندگی از طریق تلفن همراه -بازار اینترنتی
5.خانواده های تک نفر و بدون فرزند
6.افزایش تنوع بازار و نیروی کار
محیط وظیفه ای {تحلیل صنعت}
بررسی عوامل محیط خارجی شرکت را گاهی تجزیه و تحلیل صنعت می نامند .محیط وظیفه ای شامل نیروهایی که به صورت مستقیم بر سازمان اثر می گذارند عبارت است از.
سهامداران -دولت مشتریان-گروه های ذینفع خاص -عرضه کنندگان -توزیع کنندگان – انجمن ها -اتحادیه های تجاری -اعتباردهندگان مانند بانک -جوامع محلی .
ماتریس اولویت مسائل استراتژیک خارجی
تنها تعداد معدودی از سازمان ها می توانند به طور کل موفقیت آمیز بر کل متغیر های خارجی نظرات کنند .ارزشهای شخصی مدیران و سازمان ها موفقیت استراتژی های فعلی ممکن است ادراک ،تفسیر و تغییر مدیران را از آنچه مشاهده می کنند منحرف سازد . این مسئله به عنوان «نزدیک بینی استراتژیک » شناخته می شود .نزدیک بینی استراتژیک یعنی تمایل به رد اطلاعات ناآشنا و منفی .برای مثال ممکن است مدیری اطلاعات حاکی از غیر اقتصادی بودن یک طرح را نادیده بگیرد و بر ادامه طرح اصرار کند . اگر شرکتی قصد دارد استراتژیک خود را تغییر دهد .ممکن است نتواند اطلاعات صحیحی درباره محیط خارجی بدست آورد .یک راه برای تشخیص تجزیه و تحلیل و تحولات موجود در محیط خارجی استفاده از ماتریس اولویت مسائل است هدف این ماتریس شناسایی و اولویت بندی عوامل استراتژیک خارجی است.
1.شناسایی تعدادی از روندها و تغییرات مهم احتمالی در محیط کلان و محیط وظیفه ای .
2.تعیین احتمال بروز این تغییرات {کم -متوسط – زیاد}
- پیش بینی اثرات احتمالی تغییرات برشرکت {کم- متوسط- زیاد}