استراتژی های متنوع سازی
استراتژی های تنوع مثابه انحراف از عملیات فعلی شرکت هستند.این استراتژی ها عموها شامل خرید یا ایجاد درونی (زایش )یک کسب و کار جدید با امکانات هم افزایی هستند که در قوت ها و ضعف های هر دو کسب و کار تعادل ایجاد می کند .1.تنوع همگون 2.تنوع ناهمگون 3.تنوع افقی.
تنوع همگون
افزودن محصولات و خدمات جدید مرتبط با فعالیت فعلی .تنوع همگون عبارت است از توسعه فعالیت ها از طریق ورود به صنعتی دیگر.هدف از همگون کسب هم افزایی است. یعنی سود دو کسب و کار بیشتر از وقتی است که مستقل از هم باشند .اقدامات یک شرکت جهت افزایش گستره ی فعالیت های سازمان در حوزه های مرتبط با شایستگی محوری خود تحت عنوان استراتژی تنوع همگون شناخته می شود .
همگونی موجود در استراتژی تنوع به دو شکل است : ملموس و ناملموس .همگونی ملموس بدین معناست که سازمان دارای فرصت استفاده از منابع فیزیکی یکسان برای مقاصد مختلف است.خرید مواد اولیه مشابه برای محصولات همگون و استفاده از فعالیت های بازاریابی و توزیع یکسان برای محصولات همگون نمونه هایی از همگونی فیزیکی است .همگونی ناملموس زمانی شکل می گیرد که قابلیت های ایجاد شده در یک حوزه کاری بتواند برای حوزه های دیگر نیز بکار گرفته شود . هم افزایی مبتنی بر منابع ناملموس مانند نام تجاری یا دانش مدیریت ،می تواند مزیت رقابتی بیشتری را ایجاد کند.این بدان دلیل است که منابع ناملموس به سختی قابل تقلید هستند و هرگز به پایان نمی رسد.
علاوه بر این دو کسب و کار همگون باید با یکدیگر تناسب داشته باشند.وجود دو شکل از تناسب و سازگاری برای موفقیت استراتژی تونع همگون ضرورت دارد: تناسب استراتژیک -تناسب سازمانی .تناسب استراتژیک به تطبیق و سازگاری اثربخش قابلیت های استراتژیک یک سازمان اطلاق می شود . اگر دو کسب و کار همگون نقاط قوت مکمل هم داشته باشند توان واقعی برای هم افزایی خواهند داشت .تناسب سازمانی هنگامی شکل می گیرد که دو سازمان یا واحد کسب و کار دارای فرایندهای مدیریت-فرهنگ ها -سیستم ها ساختار های مشابه و همسان باشند .
تنوع ناهمگون : افزودن بر محصولات و خدمات جدید ولی غیر مرتبط با فعالیت فعلی .مانند شرکتی که در زمینه ی امور بانکی و بیمه ای فعالیت می کرد یک شرکت نرم افزارهای حسابداری را خریداری کرد .انگیزه اصلی شرکت از تونع نا همگون چشم انداز سود و فرصت های سرمایه گذاری در بخش غیر مرتبط است . و هدف هم «هم افزایی مالی» است . زمانی که مدیریت شرکت پی می برد که صنعت فعلی جذابیتی ندارد و شرکت نیز مهارتهای برجسته ای در صنعت فعلی ندارد بهترین راه استراتژی تنوع ناهمگون است . در استراتژی تنوع نا همگون شرکت ها وارد کسب و کارهایی می شوند که با هسته ی مرکز فعالیت های آنها ارتباط بسیار کمی دارد تفاوت اصلی این دو نوع استراتژی تنوع این است که خرید های هم مرکزیا همگون بر مشارکت در بازار محصول نوآوری تاکید دارد . در حالی که خرید های ناهمگون عمدتا بر اساس ملاحظات سودآوری صورت می گیرد.
تنوع افقی: افزودن محصولات و خدمات جدید و غیر مرتبط برای مشتریان کنونی.
موقعیت و شرایط مناسب برای استفاده از استراتژی تنوع
-تنوع همگون= سازمان در صنعتی بدون رشد یا با آهنگ رشد بسیار کند به رقابت می پردازد -عرضه محصولات جدید و مرتبط می تواند موجب افزایش فروش چشمگیر محصولات کنونی شود. -شرکت می تواند محصولاتی جدید و مرتبط در بازاری که قیمت ها رقابتی است عرضه نماید.-عرضه محصولات جدید و مرتبط دارای فروش فصلی است و با فروش فصلی کنونی شرکت متفاوت است .-محصولات کنونی شرکت از نظر چرخه حیات محصول ،مسیر رو به پایین می پیمایند.-سازمان دارای یک تیم مدیریت بسیار قوی است .
-تنوع ناهمگون= صنعت اصلی که سازمان درآن مشغول به مدیریت است . ازنظر سود فروش سالانه سیر نزولی می پیماید.-سازمان منابع مالی و انسانی لازم جهت ورود و فعالیت موفق آمیز در صنعت جدید را دارد.-سازمان می تواند شرکتی که در زمینه غیر مرتبط فعالیت می کند را خریداری کند.-بین شرکت های فعلی و شرکتی که قرار است خریداری شود هم افزایی مالی وجود داشته باشد .-بازارهای کنونی «برای محصولات شرکت» در حال اشباع شدن باشند.-شرکت متهم به نقض قانون ضد انحصاری شود و بکوشد همه فعالیت های خود را در یک صنعت منحصر به فرد متمرکز نماید .
-تنوع طلبی=شرکت با افزودن محصولات جدید و غیر مرتبط.بتواند درآمدهای ناشی از فروش محصولات و خدمات کنونی را به میزان چشمگیر افزایش دهد.-سازمان در یک بازار بسیار رقابتی یا در صنعتی بدون رشد یا صنعتی که آهنگ بسیار کندی دارد به رقابت بپردازد.-شرکت بتواند از کانالهای توزیع کنونی استفاده کند و محصولات جدید را به مشتریان کنونی عرضه کند.